Mei 2018: De Rotterdamse Verhalen Vierdaagse 2018

Van 9 t/m 12 mei 2018 organiseerden we samen met Miniworld Rotterdam de 6e editie van de Rotterdamse Verhalen Vierdaagse. Het thema in dit jaar was ‘De Zeemanshuizen en Zeelieden in Rotterdam’. Dit project hebben wij uitgevoerd in nauwe samenwerking met de Stichting Welzijn Zeevarenden Rotterdam en de Stichting Koninklijke Rotterdamsche Lloyd Museum.

Speciaal voor deze gelegenheid werd de maquette van het laatste zeemanshuis in Rotterdam, ‘Stella Maris’, in het (voormalige) Maritime Hotel aan de Willemskade onthuld. Daarnaast stelde het Koninklijke Rotterdamsche Lloyd Museum diverse maquettes tentoon.

De Zeemanshuizen en Zeelieden in Rotterdam

Samen met Miniworld Rotterdam zetten we de verdere uitbreiding van het Erfgoedkwartier Rotterdam voort. Ook al was er al gebouwd aan een indrukwekkende reeks Rotterdamse gebouwen, er waren er nog een fiks aantal te realiseren. Een van de thema’s die vanzelfsprekend nadere uitwerking kreeg, is het maritieme: natuurlijk de Lloyd pier, maar daarbij ook zeevarenden in de breedste zin. De gedachten gingen al snel uit naar het boek ‘In veilige haven – 150 Jaar Zeemanshuizen in Rotterdam’ van Jan Oudenaarden als kern voor de Rotterdamse Verhalen Vierdaagse 2018. Aan de hand van de maritieme onderdelen van de miniatuurwereld in Miniworld Rotterdam konden en kunnen we verleden, heden en toekomst van de Rotterdamse havens en de zeevarenden blijvend een plaats geven, onder andere door er tijdens rondleidingen in onze collectie (rondleidingen) op in te gaan.

De Rotterdamse Verhalen Vierdaagse begon op woensdag 9 mei met de onthulling van de maquette van het Maritime Hotel. In de dagen daarna waren er extra activiteiten in dit thema zoals een speurtocht voor de kinderen, een audiovisuele presentatie en een mooie combinatie tussen Miniworld Rotterdam en de Leijnse Stadstours.

Dagprogramma 9 mei:

  • 10:00 uur: Opening Miniworld Rotterdam;
  • 11:00 uur: Onthulling maquette Maritime Hotel;
  • 11:30 uur: Start audiovisuele presentatie Zeemanshuizen in Rotterdam;
  • 17:00 uur: Sluiting Miniworld Rotterdam.