In december 2012 nam de heer Zilverschoon contact op met ons. Hij ging verhuizen en hoewel het hem zeer aan het hart ging, zijn modelschip kon hij niet meenemen. Was het iets voor ons – of voor Miniworld Rotterdam?
In januari gingen vertegenwoordigers van de stichting bij hem langs om het schip te bekijken. Ze werden daar geconfronteerd met wat je best het levenswerk van de heer Zilverschoon zou kunnen noemen: een heel erg mooi model van het ss ‘Nieuw Amsterdam’, het bekende cruiseschip van de Holland Amerika Lijn. Dat zou een aanwinst zijn voor de miniatuurwereld – en de plek was ook al snel gevonden: naast Hotel New York, het voormalige hoofdkantoor van de HAL! Op de foto hieronder is het daar even neergelegd, voor de beeldvorming.
Om alle ‘geheimen’ van het schip te ontdekken, werd de heer Zilverschoon uitgenodigd om bij Miniworld Rotterdam een demonstratie te geven aan de medewerkers van het modelbouwatelier. Die stonden verbaasd van alle details: masten die je met de hand omhoog kunt hijsen, luiken die open kunnen, van alles dat echt werkt en last but not least: het schip kon nog echt varen ook!
Dat kunnen varen was voor Miniworld Rotterdam natuurlijk niet echt relevant, maar de modelbouwers gingen met de heer Zilverschoon in gesprek om te bezien of de ‘Nieuw Amsterdam’ zó kon worden aangepast dat hij geplaatst kon worden op de plek die men in gedachten had. Alles wat met varen te maken had, zoals ballasttanks en waterleidingen, stukken lood om het schip dieper in het water te laten liggen en nog meer, zou uit het schip moeten worden verwijderd. Om toch een natuurlijk effect te verkrijgen, nam men in overleg met de heer Zilverschoon de moeilijke beslissing om het onderste deel van het schip af te zagen!
Bij een cruiseschip denkt iedereen aan vakantie, luieren, eten, drinken en feesten. Vooral tijdens de ‘nacht’ (in Miniworld Rotterdam bestaat een dag/nacht-cyclus van 24 minuten) zou het schip er nogal somber uitzien. Daarom werd er een forse hoeveelheid led-lampjes en -strips in aangebracht, waardoor het schip als de nacht is gevallen beslist een feeërieke aanblik biedt.
Bij de aftrap van de Rotterdamse Verhalen Vierdaagse van 2013 (zie het betreffende artikel op deze website) werd de ‘Nieuw Amsterdam’ officieel gedoopt door zangeres en cruise director van zusterschip ‘ss Rotterdam’, Yvonne Keeley en de bouwer en schenker van het schip, de heer Zilverschoon.