Mei 2015: Rotterdamse Verhalen Vierdaagse 2015

Na het succes in 2013 en 2014 organiseerden we van 6 t/m 9 mei 2015 voor de derde keer op rij de Rotterdamse Verhalen Vierdaagse in samenwerking met Miniworld Rotterdam. Deze editie werd vormgegeven vanuit het centrale thema ‘Rotterdam, 75 jaar na het bombardement’ en kreeg als titel ‘Sporen van de oorlog’.

Onze stichting zorgde voor de informatiebladen in de miniatuurwereld, de nieuwe fotowanden én een film in de minibioscoop over Rotterdam voor en na het bombardement.

Ook dit jaar vond het evenement weer plaats binnen de muren van Miniworld Rotterdam. Via aanvullende exposities, informatiebladen, posters, maquettes en foto’s werd in de huidige miniatuurwereld ingegaan op twee thema’s, te weten:

  • Sporen in en om Rotterdam
    Een film over het Rotterdam van voor 1940, films en foto’s van het bombardement van 14 mei 1940 en de sporen die dat naliet en documentatie over de wederopbouw van gebouwen in Rotterdam
  • De rol van het spoor in en na de bevrijding
    met de rol van het treinspoor na D-Day en de bevrijding en de wederopbouw van Nederland. Dankzij de snelle reparatie van de railinfrastructuur kon immers de herbouw van Nederland voortvarend worden opgepakt.

Daarnaast konden de jongste bezoekers deelnemen aan een speciale RVV-speurtocht.

In Miniworld Rotterdam waren op schaal 1 op 87 diverse prominente Rotterdamse gebouwen van voor het bombardement op 14 mei 1940 nagebouwd, zoals het oude Coolsingel ziekenhuis, café-restaurant Loos en het Station Hofplein. Voor de Rotterdamse Verhalen Vierdaagse 2015 zijn in miniatuur speciaal enkele scènes nagebouwd, zoals de strijd om de Maasbruggen in mei 1940 en de rol van het spoor en de scheepvaart bij de wederopbouw. Op een grote stadskaart is de Brandgrens door Rotterdam-Centrum weergegeven. De wederopbouw van Rotterdam is weergegeven door middel van een fotocollage van wederopbouwpanden met ook verwijzing naar de op schaal nagebouwde wederopbouwpanden in Miniworld.

Net als tijdens de vorige editie van de Rotterdamse Verhalen Vierdaagse was er ook dit jaar weer een combinatietramrit met Stichting RoMeO en het Trammuseum Rotterdam. Met deze combinatie had men recht op entree tot Miniworld Rotterdam en een historische tramrit langs delen van de brandgrens in Rotterdam om vervolgens de expositie ‘Trammend door het Puin’ te bezoeken in het Trammuseum Rotterdam. Op alle vier de dagen waren er tramritten om 11:00 en 13:00 uur.

De lokale ‘nieuwszender’ Open Rotterdam maakte een promotiefilmpje dat u hier kunt bekijken.