Juni 2015: Grote modelbaan van Jacques Schoufour †

De in 2014 overleden erevoorzitter van het CHIO Rotterdam had besloten om het resultaat van zijn grote hobby, een knaap van een modelspoorbaan, na te laten aan onze stichting.

In overleg met Miniworld Rotterdam leidde deze schenking tot een nieuw project in de miniatuurwereld: ‘Station Schoufour’. Gedurende meer dan een jaar is aan de realisatie van dit project gewerkt dat naast het werk aan de modelbaan zélf ook leidde tot een interne verhuizing van het modelbouwatelier van Miniworld Rotterdam (en een inkrimping van de ruimte die de dames en heren modelbouwers tot hun beschikking hadden…).

Dat de baan nooit was ontworpen om ooit nog eens te worden verplaatst, bleek in oktober 2014 toen een team collega’s de baan ging ophalen in België, waar de heer Schoufour woonde. Deels ontmantelen, allerlei grote en kleine dingen veiligstellen en de baan in tweeën zagen, was de enige optie. Daarna werden de delen naar Rotterdam overgebracht. Wat volgde was een uitgebreid onderzoek om te kunnen bepalen wat er gerestaureerd en gerepareerd moest worden.

De baan werd op de standaard bij Miniworld Rotterdam gebruikte manier ‘op poten gezet’ en de zijkanten werden verstevigd. Om de sfeer van het tuinhuis waarin de baan stond over te nemen, bouwden we de binnenwanden ervan na. Na een uitgebreide test werd ‘Station Schoufour’ geopend verklaard.

Dit langdurige project leidde er overigens toe dat er een nauwe samenwerking ontstond met het bestuur van CHIO Rotterdam, en dat had weer tot gevolg dat er naast ‘Station Schoufour’ een maquette van dat Rotterdamse hippische festijn zou verrijzen.