December 2021: Collectie Märklin-materiaal van Hans van der Spek

Soms duurt het een tijd voordat een schenking definitief zijn beslag heeft gekregen. Zo ook in dit geval…

Al in december 2019 kwamen we via de rubriek ‘Lezers helpen lezers’ in het AD in contact met Hans van der Spek uit Capelle aan den IJssel. Hij had een stel Lundia-stellingen waar hij een goede bestemming voor zocht. We kwamen snel tot elkaar: we konden extra stellingen goed gebruiken voor het opbergen van wat er zoal aan schenkingen binnenkwam.  Toen we de stellingen bij Hans kwamen ophalen, vertelde hij dat hij ook treinmateriaal van Märklin te koop had, maar dat hij eerst een opname in het ziekenhuis moest doorstaan.

Een paar maanden later nam Hans weer contact op. We moesten hem toen vertellen dat onze stichting afhankelijk is van schenkingen en donaties, en dat het aankopen van verzamelingen modelbouwmateriaal niet met onze doelstellingen overeenkwam. Het feit dat we een ANBI-stichting zijn, maakt het wel mogelijk om giften aan onze stichting als aftrekpost op te voeren voor de Inkomstenbelasting.

Kortgeleden hadden we weer contact: Hans had besloten om zijn Märklin-collectie aan de stichting te schenken. Toen we bij hem langsgingen, bleek het om een forse verzameling digitale Märklin-treinen te gaan.

Natuurlijk waren we uitermate blij met deze schenking, die we dan ook in dank hebben aanvaard! Hans meldde tijdens ons bezoek ook dat hij erover dacht om vrijwilliger te worden bij onze stichting. Dat is een idee waar we uiteraard alleen maar vóór kunnen zijn, en Hans krijgt – als hij inderdaad toetreedt tot de rijen der MiM-vrijwilligers – misschien nog wel de mogelijkheid om zijn geschonken treinen te zien rondrijden in Miniworld Rotterdam!