Mei 2024: Een grote hoeveelheid Engels treinmateriaal van Hans van de Pavoordt

Eind april kregen we een e-mail van Hans. Reden voor ons om bij hem thuis te gaan kijken.

Dat gebeurde begin mei. Hans had in zijn e-mail gezegd, dat hij van plan was om zijn Engelse spoorbaan te gaan afbreken. “Ik ben nu 73 jaar jong en ik heb al een tijdje moeite met onder de baan doorkruipen”, zo schreef hij. “Ik heb een grote hoeveelheid locomotieven van Hornby en Bachmann die niet meer gebruikt gaan worden. Een deel heb ik zelfs nog niet eens uitgepakt en zit dus nog in de dozen waarin ik ze gekocht heb! De locomotieven en de wagons zijn allemaal voorzien van verlichting, maar zijn niet gedigitaliseerd. Ik wil dat ze allemaal goed terecht komen!”
Een werkelijk gigantisch grote hoeveelheid dozen stond op ons te wachten toen we bij Hans langsgingen om de mogelijkheden van schenken aan een ANBI-stichting te bespreken en zijn aanbod te bekijken. Heel veel Engelse locomotieven, rijtuigen en wagons, in een grote variatie. Hieronder een paar foto’s van enkele van de ongeveer 100 (!) exemplaren:

We moesten twee keer heen en weer rijden naar Hans’ woonplaats om alles te kunnen overbrengen naar de kelder van Miniworld Rotterdam. Die krijgt de gehele collectie van ons in bruikleen om in te zetten in het Groot-Brittannië – gedeelte van de miniatuurwereld.

We hebben de verzameling daar opgeslagen in een aantal stellingen en onze vrijwilligers en de medewerkers van Miniworld zijn aan de slag gegaan om een complete inventarisatie te maken en alvast te beginnen met het digitaliseren van de locomotieven.

Een paar locomotieven hebben al wat rondjes afgelegd in een passend Engels of Welsh landschap in de  miniatuurwereld van Miniworld Rotterdam, zoals op de foto’s bovenin dit artikel te zien is.

Binnenkort gaan we Hans en zijn partner uitnodigen voor een ‘officiële’ ondertekening van de schenkingsacte. Dat gaat plaatsvinden bij Miniworld, tijdens een bezoek dat we hen aanbieden als kleine tegenprestatie. Van die bijeenkomst doen we verderop verslag.